Nu doneren

hoofdfoto

Nationaal G-voetbalplan - Verhalen over G-voetbal

Komende maanden plaatsen we samen met ING en de KNVB iedere week een verhaal van een persoon die actief is binnen het G-voetbal. Dit kan zijn een G-voetballer, een trainer of iemand die zich inzet voor het G-voetbal binnen zijn/haar vereniging. Deze week het verhaal van de voetbaltweeling Paul & Jos van voetbalclub Texel '94. 

“Paul en Jos lijken zoveel op elkaar dat ze ‘de druppels’ worden genoemd”

Texel, 16 juni 2017

Voetbaltweelingen. Wie is er niet mee opgegroeid? Frank en Ronald de Boer die samen de Champions League wonnen in 1995. De broers van de Kerkhof, die in 1978 als enige tweeling ooit allebei een WK-finale speelden. We kennen ze van tv of van het voetbalveld. Op Texel hebben ze hun eigen voetbaltweeling. Paul en Jos Bakker, beiden 57 jaar, lijken zoveel op elkaar dat ze ook wel ‘de druppels’ worden genoemd. De broers staan symbool voor het G-voetbal van voetbalclub Texel ’94 én de wijde omtrek. Iedereen kent ze. Van het voetbalveld maar ook van hun leuke verslagen in de lokale courant die ze trouw na elke wedstrijd schrijven. Nu na 23 jaar stoppen zij met hun actieve carrière.  “En we gaan ze missen want we maken de mooiste dingen met ze mee”, vertelt Klaas van den Berg, die samen met Martien Maat al jaren de trainingen verzorgd.

Glimlachend: “Zo werd Paul eens onderuit gehaald tijdens een wedstrijd. Jos ging verhaal halen bij de scheidsrechter. Die lachte toen een beetje waarop Paul weer boos naar de scheids liep omdat hij dacht dat zijn broer uitgelachen werd. De scheids wist het even niet meer en vroeg aan mij: Wat doen we nu? Toen zijn we eerst maar een shagje gaan roken totdat iedereen weer was gekalmeerd.”

Paul en Jos verrast met poster
De helaas te vroeg overleden Theo Franchimon, een sportfanaat van het eiland, richtte 23 jaar geleden het G-voetbal op. Paul en Jos waren vanaf dag 1 lid van dit  team. “Destijds was het G-voetbal nog niet zo bekend en moesten we regelmatig naar Amersfoort en Mijdrecht om te kunnen voetballen. Gelukkig zit het G-voetbal in de lift en komen er steeds meer clubs bij. Je merkt dat er steeds meer aandacht voor komt en dat is heel goed. Maar het kan nog beter hoor, want in Den Helder bijvoorbeeld zijn er nog geen clubs met G-voetbal”, eindigt Klaas.
Texel ’94 is een van de bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. De club en Paul en Jos werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van de voetbaltweeling. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. Paul en Jos waren onder de indruk van hun poster. Eén poster hangt inmiddels bij hen thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van Texel ‘94.

Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen
Voetbal zit verankerd in onze maatschappij. De sport is voor veel Nederlanders toegankelijk, maar voor een grote groep voetballiefhebbers is de weg naar de velden minder gemakkelijk te vinden. Voor voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of een verstandelijke beperking zijn namelijk aanpassingen bij de plaatselijke voetbalclub nodig zodat ook zij kunnen voetballen. Bijvoorbeeld door extra begeleiding of met passend voetbalaanbod in de buurt zodat iedereen op zijn of haar eigen niveau kan voetballen. Voor deze voetballiefhebbers heeft de KNVB competities met aangepast voetbal, het G-voetbal. Speciale competities zodat écht iedereen kan voetballen. Op dit moment spelen zo’n 5.000 leden G-voetbal. De KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING zetten zich in voor G-voetballers en de clubs. De organisaties stimuleren amateurverenigingen om G-voetbal op te zetten en het de aandacht te geven die het verdient.

Ga naar knvb.nl/doe-mee voor het aanbod van clubs met G-voetbal