Allereerste gehandicapte Sarah-pop ooit trekt aandacht voor 50 jaar Fonds Gehandicaptensport
Fonds Gehandicaptensport bestaat 50 jaar en viert dit jubileum met een opvallende en impactvolle campagne. In samenwerking met TBWA\NEBOKO introduceren ze de allereerste gehandicapte Sarah-pop ooit: een gigantische, 30 meter hoge opblaaspop met een running blade. Dit iconische beeld, bekend uit de Nederlandse traditie, speelt de hoofdrol in een campagne die aandacht vraagt voor het belang van toegankelijke sport voor iedereen.
In de campagnevideo, die onder andere wordt gedeeld door paralympische sporters Kimberly Alkemade en Diede de Groot, staat de enorme Sarah-pop voor het Olympisch Stadion in Amsterdam. Maar dan begint de pop leeg te lopen en lijkt het hele feest in duigen te vallen. Een groot spandoek wordt onthuld met de krachtige boodschap: ‘Het is pas feest als iedereen kan sporten.’
Met de campagne wil Fonds Gehandicaptensport enerzijds stilstaan bij de successen die het in die 50 jaar heeft geboekt. Zo is de sportparticipatie onder mensen met een beperking toegenomen tot 34% en mogen ze op 5 april het duizendste sporthulpmiddel uitreiken. Anderzijds is de sportparticipatie nog altijd 24% lager dan bij mensen zonder beperking, en wachten nog tienduizenden mensen op een kans om te sporten.
Fake out of home: impact met een digitale illusie
De campagne maakt gebruik van een zogeheten ‘fake out of home’-strategie, waarbij 3D-objecten digitaal in een realistische omgeving worden geplaatst. Dit visuele concept creëert de illusie van een gigantische opblaaspop die in de stad staat, terwijl het in werkelijkheid een digitale creatie is. Op deze manier vraagt Fonds Gehandicaptensport op een innovatieve en spraakmakende wijze aandacht voor een serieus probleem. De Sarah-pop is ontworpen en geanimeerd door 3D-animatiestudio Colorbleed.
“Onze 50e verjaardag is een moment van trots, maar ook van reflectie,” zegt Nike Boor, directeur van Fonds Gehandicaptensport. “We hebben veel bereikt, maar nog altijd ervaren te veel mensen met een beperking drempels om te sporten. Met deze campagne willen we Nederland laten zien dat we pas écht een feestje kunnen vieren als sport voor iedereen toegankelijk is.”
Ook bij TBWA\NEBOKO zijn ze trots op de samenwerking. Alex Herwig, Art Director bij TBWA\NEBOKO, voegt toe: “We wilden een stunt bedenken die voor aandacht en urgentie zorgt op social media. Door dit iconische beeld te nemen en er een betekenisvolle twist aan te geven, hopen we mensen met deze fake out of home-campagne aan het denken te zetten én op te roepen tot actie.”
Samen in actie voor een inclusieve sportwereld
Fonds Gehandicaptensport roept sportliefhebbers, beleidsmakers en bedrijven op om bij te dragen aan een inclusieve sportwereld. Donaties, bewustwording en steun zijn essentieel om ervoor te zorgen dat echt iedereen kan sporten – zonder beperkingen.
Meer informatie over de campagne en hoe je kunt bijdragen vind je hier.